[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Je kvaliteta tvojega življenja upadla zaradi težav s hrbtenico? Se srečuješ z omejitvami pri igri z otroki, športnih aktivnostih in vsakodnevnih opravil? Imaš občutek, da te nihče ne obravnava celostno in da si prepuščen sam sebi? Ali želiš narediti korak naprej od rehabilitacije in se vrniti v gibanje in šport?

Obstaja pot do življenja brez bolečin. Imenuje se post rehabilitacija.

Gre za tisto “sivo področje” med zaključeno rehabilitacijo in stanjem, ko je telo resnično sposobno ponovnega gibanja in vsakodnevnih aktivnosti. Medtem, ko se rehabilitacija osredotoča predvsem na odpravljanje bolečin, torej na odpravljanje posledic poškodbe, se post rehabilitacija osredotoča na vzroke nastanka bolečin in na odpravljanje teh vzrokov.

S post rehabilitacijo odkrijemo vzroke bolečin in jih odpravimo. S tem poskrbimo, da se težave nikdar več ne ponovijo.

Z odpravo težav s hrbtom se bo kvaliteta tvojega življenja dvignila. Ponovno se boš lahko brez omejitev in bojazni začel gibati, udeleževal športa, igre z otroki in ostalih vsakodnevnih aktivnosti.  Naredi prvi korak k zdravju in rezerviraj svoj termin za uvodni posvet. Na njem bova iskala odgovore na 2 bistveni vprašanji:

  1. kaj so vzroki bolečine?
  2. kako odpraviti vzroke bolečine?

Vzemi zdravje svoje hrbtenice v svoje roke!

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Moje ime je Tine Seražin lisjak, sem osebni trener in soustanovitelj vadbenega centra Evolucija. V zadnjih 3 letih sem se specializiral za post rehabilitacije hrbtenice. S svojim sistemom post rehabilitacije sem številnim posameznikom pomagal premostiti most med zaključeno rehabilitacijo in ponovnim gibanjem in športom.

Vodilo mojega sistema je iskanje strukturnega ravnovesja v telesu (telesna drža, moč mišici n mobilnost sklepov) ter učenje pravilnih gibalnih vzorcev. Pri svojem delu črpam znanje s področij treninga za razvoj moči, fizioterapije, borilnih veščin, gimnastike in joge.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

V 10 letih trenerstva sem se pogosto srečeval s posamezniki, ki so imeli bolečine v ledvenem delu hrbtenice. Nekateri so težave reševali s protibolečinskimi tabletami, drugi s fizioterapijo ali skrajnem primeru z operacijo. V mojih očeh je bilo vsem skupno to, da so reševali le posledice težav s hrbtom. Vzroki težav v večini primerov niso bili identificirani in ustrezno odpravljeni. In ravno tu sem videl področje, kjer lahko s svojim znanjem največ prispevam.

Moja je misija širiti znanje o tem, kako po poškodbi hrbta telo na varen način vrniti nazaj v gibanje in šport. Pomagati želim posameznikom, ki iščejo naslednji korak po zaključeni rehabilitaciji. S tem namenom sem ustvaril program post rehabilitacije, ki posameznika vodi skozi proces učenja kako živeti v lastnem telesu brez bolečin.

PROGRAM POST REHABILITACIJE

Program post rehabilitacija predstavlja sistematičen pristop k iskanju in odpravljanju vzrokov za nastanek bolečin. Medtem, ko se rehabilitacija usmerja primarno na posledice poškodbe, se post rehabilitacija osredotoča na vzroke. Programa post rehabilitacije se torej ukvarja z vprašanjem

Kako odpraviti vzroke bolečine?

Proces post rehabilitacije sestavljajo 3 faze. Šele ko so vse tri faze zaključene, je telo pripravljeno na vrnitev v gibanje in šport. S tem procesom se varno in postopoma vrneš v gibanje, brez tveganja za ponoven pojav bolečin. Delo se začne z ustreznimi strukturnimi spremembami v mišicah in sklepih, ki nato omogočajo učenje pravilnih gibalnih vzorcev. Dejavniki življenjskega sloga pri tem predstavljajo potencial, do kakšne stopnje zdravja vas lahko pripeljem.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

1. Življenjski slog

Skozi celoten proces vas učim tudi sprememb življenjskega sloga. Dejavniki kot so telesna teža, kajenje, količina spanca, prehranske navade, fizično delo in izbor športnih aktivnosti imajo velik vpliv na proces zdravljenja.

2. Strukturne spremembe

V tej fazi popravljam telesno držo, saj ima ta neposreden vpliv na bolečine v hrbtu. Nato povečam moč mišic trupa, ki igrajo vlogo stabilizatorjev hrbtenice in povečam mobilnost sklepov pod in nad hrbtenico.

3. Učenje gibalnih vzorcev

V tej fazi se učimo kaj je nevtralna linija hrbtenice in kako se gibati na način, da ne rušimo nevtralne linije. Kateri gibalni vzorci sprožajo bolečino in kako se gibati v vsakodnevnem življenju brez, da si delamo škodo.

S programom post rehabilitacije sem pomagal že mnogim. Rezerviraj svoj termin za uvodni posvet, kjer bova odkrila, kako lahko pomagam tudi tebi.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

BORKA

“Proti koncu leta 2017 sem nenadoma obležala s strašnimi bolečinami v ledvenem delu hrbtenice, ki so sevale vse do prstov na nogah. Po vseh zdravniških kriterijih bi morala na operacijo. Od takrat do danes je preteklo precej vode, pa tudi vaj za boljšo hrbtenico. Že po prvih urah sem se počutila sijajno in tako se počutim po vsako vadbi, Tine pa skrbi da so vaje uravnotežene in primerne moji pripravljenosti. Vadiva 3x na teden, če pa moram kdaj za dlje časa odpotovati, mi da vaje za popotnico. Grožnja pred operacijo je odplavala neznano kam. Zdravniki so mi predpisali, da lahko dvigujem in nosim maksimalno 3 kg. Z rednim in postopnim treningom pa sedaj že dvigujem, nosim in počepam s 6, 8, 12, …kg. Brez bolečin in težav. Zgodil se je čudež, ki me vsakič navdušuje. Svetujem, da poskusite še vi, ki to berete in vas boli hrbtenica.”

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

JANKA

“Dobro leto je trajalo, da sem z diagnozo hernija diska z ishialgijo na obeh nogah prišla do operacije. Po rehabilitaciji sem bila prepuščena sami sebi. Res je, da obiskujem takšno in drugačno vadbo že več desetletij, pa vendarle povratek ni bil lahek. Hitro mi je postalo jasno, da bom s skupinsko vadbo težko napredovala. ko sem spoznala tineta in se udeležila nekaj njegovih skupinskih vadb, mi je bilo jasno, da je pravi za individualni trening. Po dobrih šestih mesecih s Tinetom sem napredovala znatno bolj kot v istem času v skupinski vadbi.”

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

DEJAN

Dejan je utrpel obsežno hernijo diska v ledvenem delu hrbtenice. nasvet nevrokirurga je bil, naj se skuša izogniti operaciji, saj bi bila ta zelo tvegana za živce ob hrbtenici. S programom post rehabilitacije sva v obdobju pol leta postopoma vrnila hrbet v podobno stanje, kot pred poškodbo. Danes lahko ponovno dela brez bolečin in redno trenira z utežmi. poleg tega ponovno igra nogomet, se potaplja in teče.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

uvodni posvet

Vsak proces post rehabilitacije začnem z uvodnim posvetom, kjer skušamo  odgovoriti  na vprašanje

Kaj so vzroki bolečine?
Na podlagi zdravstvenih izvidov, testiranja strukture telesa in testiranju gibalnih vzorcev vam svetujem s kakšno strategijo lahko te vzroke tudi odpravimo.
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Pregled zdravstvenih izvidov; slike rentgen/ultrazvok/magnetna resonanca, diagnoze in mnenja specialista. Mnenje o tem,  kaj izvidi pomenijo zate? Zdravstveni izvidi so vedno osnova za nadaljno obravnavo, vendar nam podajo omejeno količino informacij. Slika MRI nam poda le omejeno količino informacij o stanju hrbtenice. Veliko nam pove o vrsti in stanju poškodbe, ne pove pa veliko o vzrokih za nastanek poškodbe. Ker slikanje poteka v ležečem položaju tako ne upošteva dejavnikov gibanja in sil, ki medtem delujejo na hrbtenico. Vzrok za bolečine gre večinoma iskati v strukturnih neravnovesjih v telesu ali v napačno naučenih gibalnih vzorcih v hrbtenici. Zato je korak treba iti korak naprej od diagnostike in narediti testiranje hrbtenice.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Diagnostika je torej le del zgodbe. Pokaže nam posledice poškodbe, ne pove pa veliko o vzrokih. Ko želimo odkriti vzroke, nam prve uvide dajo rezultati testiranja. Testiranje poteka na več nivojih. Testira se gibe in položaje, ki sprožajo bolečino. Sledijo testi strukturnega ravnovesja; moč stabilizatorjev hrbtenice ter mobilnost sklepov pod in nad ledvenim delom hrbtenice. Nazadnje se testira gibalne vzorce; gibalno zavedanje nevtralne linije hrbtenice in kvaliteto gibanja pri kompleksnih gibalnih vzorcih.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Na podlagi povezave med dejavniki življenjskega sloga, sliko MRI, simptomi/bolečinami in rezultati testiranj lahko sklepamo na vzroke oziroma kombinacijo dejavnikov, ki so privedli do težav s hrbtom. Na podlagi vseh teh informacij nato razvijemo strategijo post rehabilitacije, ki bo sistematično odpravila vzroke nastanka poškodbe. Nato izdelamo načrt, kako to strategijo umestiti v vaše vsakdanje življenje. Cilj uvodnega posveta je, da dobite napotek kaj je za vas naslednji korak na poti do zdrave hrbtenice.

PRIJAVA

Investiraj 1 uro časa v svoje zdravje in dobil boš odgovor na vprašanje kaj so vzroki za tvoje bolečine ter kje in kako  začeti z odpravljanjem težav.

Uvodni posvet  traja 60 min. Cena posveta je 30 eur.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]