You are currently viewing Trening po operaciji hernije diska

Trening po operaciji hernije diska

Kako trenirati po operaciji hernije diska?

Članek  z naslovom Program vadbe po operaciji hernije diska je izšel v septembrski številki revije Polet 02. Kako se na pravilen način pognati v gibanje po operaciji hernije diska v ledvenem delu hrbtenice? Po zaključenem programu fizioterapije je najboljše začeti  s sistematičnim programom vadbe in tako doseči boljšo telesno pripravljenost kot pred poškodbo. S tem poskrbimo, da se hernija diska ne bo ponovila.

Pri delu s strankami uporabljam sistematičen proces, ki je sestavljen iz štirih faz:

1) Stabilizacija hrbtenice v nevtralnem položaju. Razvoj zavedanja o položaju medenice in skladnem delovanju vseh mišic telesnega jedra. Ozaveščanje o negativnih posledicah sedenja v položaju fleksije hrbtenice.

2) Razvoj mobilnost v prsnem delu hrbtenice in kolčnem sklepu omogoča ledvenemu delu hrbtenice, da opravlja svojo pravo nalogo – stabilizacijo hrbtenice.

3) Z učenjem pravilnih gibalnih vzorcev poskrbim, da ledveni del hrbtenice ostaja v nevtralnem položaju tudi med gibanjem. Gibanje mora izhajati iz kolčnega sklepa, moč pa iz mišic okoli kolka in ne iz ledvenega dela hrbtenice.

4) Z razvojem moči in vzdržljivosti v moči poskrbim, da bodo sile, nastale med gibanjem, prevzele mišice telesnega jedra in spodnje okončine. S tem bomo razbremenili ledveni del hrbtenice.

Na ta način z vadečim sistematično odpravim vse morebitne vzroke za ponoven nastanek hernije diska. Za bolj podroben opis preberi celoten članek, ki je dostopen s klikom spodaj.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]