You are currently viewing Zgodba o motivaciji in samodisciplini

Zgodba o motivaciji in samodisciplini

Zgodba o motivaciji in samodisciplini

Tukaj bom spregovoril o motivaciji za telesno aktivnost in gibanje. Moje osebno prepričanje je, da nikomur ne morem dati motivacije za telesno aktivnost. Verjamem, da je ta motivacija že prisotna v vsakemu posamezniku. Morda je ne čutite, ker ste po otroškem obdobju telesne aktivnosti dali na stran ter se tako odvadili potrebe po rednem gibanju. Motivacija za gibanje je tako ostala skrita nekje globoko pod slojem vsakdanjih ambicij in skrbi. Motivacija se lahko pojavi v obliki potrebe po gibanju zaradi fizičnih bolečin, ki so posledica sedečega načina življenja ter drugih okoliščin. Že to je mnogokrat dovolj, da nas premakne iz stola, kavča, fotelja v gibanje.

Osebno motivacijo za telesno aktivnost čutim v obliki močne potrebe po gibanju in rahle obsedenosti z različnimi oblikami treninga za razvoj moči. Tako sem v določenem obdobju mnogo časa preživljal z gledanjem posnetkov na Youtube kanalih o kalisteniki in gimnastiki. To me je hitro in močno motiviralo za trening določenih gimnastičnih elementov. Video, kot je zgornji, lahko mlade fante precej hitro motivira za trening kalistenike in tako je seveda tudi mene. Po prvih mesecih sem bil šokiran nad tem, kako počasen je bil napredek. Ko sem dvigoval uteži, sem bil vajen bistveno hitrejšega napredka v razvoju moči.

Motivacija je bila precenjena, saj je učinkovala le na kratki rok. Občutil sem, kako se njen nivo počasi niža in s tem odkril, da mi za doseg gimnastičnih ciljev ostane le samodisciplina. To pa je treba krepiti kot vsako drugo mišico. Samodisciplino lahko opišemo kot lastnost, da se pripraviš narediti to, kar si si zadal. Ne glede na to, kako se ob tem počutiš in brez garancije za uspeh. Če je motivacija sila, ki te usmerja v življenju, je samodisciplina kakor lepilo, ki te drži pri opravljanju tistih aktivnosti, ki te bodo pripeljale do zadanih ciljev. Ko sem tako s pomočjo samodiscipline dosegel manjše cilje, mi je to služilo kot gorivo za nadaljnjo motivacijo in ta je ponovno narasla. Ravno v tem je trik, da samodisciplina ne more obstajati brez začetne motivacije in motivacija ne more držati na dolgi rok brez pomoči discipline. Spodnji video prikazuje samodisciplino v praksi. 

Prikazani gimnastični elementi služijo zgolj kot primer in nikakor niso fokus tega prispevka. Glavno sporočilo je to, da lahko vsak uresniči svoje želje in cilje, ko se nauči uporabljati samodisciplino. To pa je treba trenirati kot vsako drugo mišico. Začni z majhnimi koraki, saj vsako dejanje v smeri discipline krepi samodisciplino. Z doseganjem majhnih ciljev se bo pojavila motivacija za vse večje. Začni s tistim programom vadbe ali jedilnikom, ki ga imaš že tri mesece v inboxu. Začni izvajati tistih nekaj vaj, ki ti jih je fizioterapevt predpisal in nanje pozabljaš že pol leta. Telo ti bo hvaležno. Nato lahko začnemo z resnično velikimi cilji in ustvarimo nekaj čudovitega.