You are currently viewing Kako sestaviti trening za razvoj moči

Kako sestaviti trening za razvoj moči

KAKO SESTAVITI TRENING ZA RAZVOJ MOČI

Članek z naslovom Kako sestaviti trening za razvoj moči je bil objavljen v januarski številki revije Polet O2

Trening za razvoj moči ima dve pomembni vlogi v rekreativnem športu, in sicer izboljšuje našo zmogljivost v športu ter hkrati deluje kot preventiva pred nastankom poškodb. Trening za razvoj moči bi torej moral biti sestavni del vsakega vadbenega programa, ne glede na starost, spol in športno ozadje posameznika. 

Primer sestave treninga za razvoj moči bi bila naslednja. Trening za razvoj moči sestavimo okoli petih osnovnih gibalnih vzorcev:

 

  1. Izteg kolka

  2. Počep

  3. Potisk

  4. Vlečenje

  5. Stabilizacija hrbtenice

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Izvajali bomo dva različna treninga: trening 1 in trening 2. Vsak trening naredimo celo telo preko petih gibalnih vzorcev. Vsak trening torej naredimo 5 vaj, kjer vsaka vaja predstavlja en gibalni vzorec. Izteg kolka in počep delamo enkrat s sonožnimi vajami, ki imajo večji potencial za razvoj absolutne moči in drugič z enonožnimi vajami, ki imajo boljši prenos v šport. Potisk in vlečenje izvajamo enkrat v horizontalni in drugič v vertikalni ravnini, saj le na ta način enakomerno razvijamo vse mišice ramenskega obroča. Pri stabilizaciji hrbtenice enkrat izvajamo antirotacijo in drugič antifleksijo hrntenice. Za boljšo predstavo glej sliko na desni in spodnji video, kjer demonstriram pravilno izvedbo vaj.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”Sydney_Video_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]