You are currently viewing Rehabilitacija hrbta brez operacije

Rehabilitacija hrbta brez operacije

Borkina zgodba

 

Rehabilitacija hrbta brez operacije

Pred 15 leti sem si v avtomobilski nesreči poškodovala vratni in ledveni del hrbtenice. Po tednu v bolnišnici in tednu predpisane fizioterapije se za bolečine nisem kaj dosti več menila in nadaljevala z običajnimi aktivnostmi. Od svojega 30. leta redno izvajam vaje iz joge. Veliko se ukvarjam s hojo v hribe in občasno tudi s trimom. Poleti sem redno po 1-2 meseca plavala na dolge ture. Pri 60. letih sem dodala kettlebell vaje in vadila 6 mesecev, prenehala pa sem zaradi selitve.

Proti koncu leta 2017 sem nenadoma obležala s strašnimi bolečinami v ledvenem delu hrbtenice, ki so sevale vse do prstov na nogah. Zaradi bolečin nisem mogla več ne ležati, ne sedeti, kaj šele stati ali hoditi. Večinoma sem visela na rokah ob mizi. Analgetiki, ki jih je predpisovala zdravnica (3 vrste) niso pomagali, po njih mi je bilo samo še slabo, zato sem z njimi takoj prenehala

Opravila sem 3 RTG preiskave, magnetno resonanco in pregled pri ortopedu. Diagnoza: Anterolisteza L3, L4 in L4, L5, spondiloza, hondroza ledvenih vretenc z zoženim spinalnim kanalom in 7mm hernija diska. Priporočil je takojšnjo operacijo, katero sem odklonila. Ko so bolečine malo pojenjale, sem samoiniciativno opravila skoraj 2 meseca fizioterapije in se odpravila še po drugo mnenje h specialistu nevrokirurgije. Mnenje: Po vseh zdravniških kriterijih bi morala na operacijo, ampak zaradi dobre fizične kondicije naj poskusim nadaljevati z aktivnostmi od prej, če pa se bodo bolečine ponovile, takoj na operaciji.

Medtem, ko sem počasi okrevala, sem veliko prebrala o hrbtenici in se veliko naučila. Že po naravi sem bolj mišljenja, da si pri bolezni veliko kriv sam in da si zato tudi veliko lahko pomagaš sam, ko še ni prepozno. Nevrokirurg mi je ponudil še eno šanso, da se mogoče izvlečem in kot se zmeraj dogaja, kar iščeš samo prileti od nekod. In tudi takrat sem prebiranjem razne literature kot naročeno naletela na članek “Tineta Seražina osebnega trenerja za hrbtenico”. takoj sem ga poklicala in zmenila sva se, da se dobiva ko bolečine popustijo in zgodilo se je nekje marca 2018.

Od takrat do danes je preteklo precej vode, pa tudi vaj za boljšo hrbtenico. Že po prvih urah sem se počutila sijajno in tako se počutim po vsako vadbi, Tine pa skrbi da so vaje uravnotežene in primerne moji pripravljenosti. Vadiva 3x na teden, če pa moram kdaj za dlje časa odpotovati, mi da vaje za popotnico. Grožnja pred operacijo je odplavala neznano kam. Zdravniki so mi predpisali, da lahko dvigujem in nosim maksimalno 3 kg. Z rednim in postopnim treningom pa sedaj že dvigujem, nosim in počepam s 6, 8, 12, …kg. Brez bolečin in težav. Zgodil se je čudež, ki me vsakič navdušuje. Svetujem, da poskusite še vi, ki to berete in vas boli hrbtenica.

Borka Bonetti, 71 let